BREAKING NEWS

Car Rental

Transfer

Restaurant Reservation

22 Temmuz 2014 Salı

İstanbul'un tarihi hamamları -1



Hürrem Sultan Hamamı:


İstanbul'da Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii arasında yer alan hamam Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, Mimar Sinan' a 1556 yılında. 
Aya Sofya'nın yanına, daha önce tarihi Zeuksippos Banyoları'nın bulunduğu yere inşa edilmiştir.

Mihrimah Sultan Hamamı:

Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’dan olan kızı Mihrimah Sultan adına Üsküdar ve Edirnekapı’da iki büyük cami ve külliyeyi Mimar Sinan’a yaptırdığı belirtiliyor. Bu tarihi eserleri ilginç kılan özellik olarak, Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camisi’nin tek minaresinin arkasından güneş doğarken, Üsküdar’daki caminin iki minaresinin arasında ay doğması gösteriliyor. Mihrimah Sultan’ın ismi Farsça’da ‘Mihr ü mah’ güneş ve ay anlamına geliyor.

Edirnekapı’da bulunan ve Mihrimah Sultan Cami Külliyesi’nin bir bölümü olan tarihi Mihrmah Sultan Hamamı, Tarihi kaynaklara göre, 1562-1565 yıllarında çifte hamam biçiminde, klasik dönemde yaygın olan bir plan şemasında Mimar Sinan tarafından inşa edilmişir. Mihrimah Sultan Hamamı, Türk Hamamı kültüründe önemli rol oynamaktadır.


Balat Hamamı:
İstanbul’un en eski hamamı olan Balat Hamamı, Molla Aşki Mahallesi’nde hangi dönem yapıldığı bilinmese de II. Bayezid veya Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edildiği tahmin ediliyor. Çifte hamam olarak yapılmış. Balat Hamamı herhangi bir süslemeye sahip bulunmamakta ise de İstanbul'un bugün ayakta kalabilmiş en eski hamamlarından biri olarak değerli bir eserdir. Ayrıca başka hamamlarda görülmeyen mimari özellikleri bakımından da dikkate değer bir yapıdır.


Süleymaniye Hamamı:

Kanuni Sultan Süleyman’ ın vakfiyesine ait olan hamam 1557’de hizmete girdi. Süleymaniye Külliyesi’nin bir parçası. Kanuni Sultan Süleyman’a ait bir locası da var. Kubbeleri ve birbiri ardı sıra geometrik olarak dizilmiş orijinal bacalarıyla İstanbul’un en güzel süslerinden. 1924’te kapatıldı, 2001’de kiralandı, restorasyon sonunda 2004’te yeniden açıldı. 16 kurnası olan hamamın kapasitesi 32 kişi. 




Yorum Gönder

 
Copyright © 2013 Istanbul Access Private Concierge Service
Powered byBlogger