BREAKING NEWS

Car Rental

Transfer

Restaurant Reservation

23 Temmuz 2014 Çarşamba

İstanbul' un Tarihi Hamamları -2

Galatasaray hamamı:

Galatasaray Hamamı, Sultan II. Beyazıt döneminde, 1481 yılında, şimdiki Galatasaray Lisesi olan okulun öğrencilerinin kullanımı için inşa edilmiştir.
Galatasaray Hamamının yapımı gizemli bir hikayeye dayanır. Sultan Beyazıt o zamanlar şu anki Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Hamamının yer aldığı arsada gezinirken bir kulübe gözüne çarpar. Bu kulübe zamanın sayılan zatlarından olan Gül Baba'ya aittir, Sultan Beyazıt bu zat ile tanışıp Gül Baba bir dileğiniz var mıdır diye buyurur ve Gül Baba'da cevaben bu arsaya yüzyıllara hükmedecek içinde büyük bir mektep ve büyük kubbeli hamam bulanacak bir külliye yapılmasını ister. Sultan Beyazıt bu dileği aynen kabul ederek 1481 yılında külliyeyi inşa ettirir. Gül Babanın yatırı halen külliye içindedir ve Galatasaray Hamamı Gül Baba’nın aynen istediği gibi yüzyıllara hükmetmektedir.

Yüzyıllara hitap eden Galatasaray Hamamı birçok paşaya, kadıya, sadrazama padişaha hizmet etmiştir. Galatasaray Hamamı geçmişin mirasını başının üstünde taşımaya devam ederken gelişen hayat standartlarının emrettiği modernlikten de taviz vermeme ilkesini hem mimari yapısında hem hizmet kalitesinde hem de çalışanlarının güler yüzünde hissettirmektedir. Kadın ve erkek bölümleri ayrı olup, etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

Cağaloğlu Hamamı:

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Tarihi Yarımada’da inşa edilen ve Osmanlı mimari özelliklerini taşıyan bilinen son hamamdır. I. Mahmut tarafından inşa ettirilen hamamda, kadınlar ve erkekler için ayrı bölümler bulunmaktadır ve hamam hala hizmet vermektedir.

Kılıç Ali Paşa Hamamı:


Tophane’deki leventlere hizmet vermesi amacıyla “ denizlerin fatihi” Kılıç Ali tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış. Osmanlı donanmasının en güçlü olduğu dönemi temsil eden Kılıç Ali Paşa, ünü tüm dünyaya yayılmış bir kahraman. Henüz çocukken esir düştüğü Osmanlı donanmasında Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yetiştirildi; yetenekleri ve becerisiyle sivrildi. Uluç Ali iken Akdeniz’de Osmanlı bayrağını dalgalandıran Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa oldu. Rivayete göre ünlü İspanyol yazar Cervantes’in de ilham kaynağıydı.

Işığı geçiren geniş ve görkemli kubbesiyle Kılıç Ali Paşa Hamamı’nın Mimar Sinan mührünü taşıdığı görür görmez anlaşılıyor. Büyük ustanın son eserlerinden olan Hamam 1578-1583 tarihleri arasında inşa edilmiş. Burası, İstanbul’un liman semti; ticaret, çağdaş sanat, yeme içme ve cazibe merkezi Tophane’nin sembol yapılarından biri. Dış cepheden rahatça görülebilen açıklıkta harikulade bir silüete ve İstanbul’un ikinci en büyük hamam kubbesine sahip. Geniş ışık huzmelerini ileten 14 metre genişliğinde ve 17 metre yükseklikteki kubbenin altında bulunan resepsiyon ve dinlenme bölümüne girince insan yapının güzelliğine bir kez de içeride tanık oluyor.

Yorum Gönder

 
Copyright © 2013 Istanbul Access Private Concierge Service
Powered byBlogger